kinderboeken



Een ander woord voor jeugdliteratuur is een kinderboek of zoals ze in het Oudnederlands zeiden "kinderbuk". Jeugdliteratuur is de literatuur die kinderen tot twaalf jaar aanspreekt om te lezen en meestal ook speciaal voor hen geschreven is (Wikipedia,2017).

ontstaan van kinderboeken

Kinderboeken waren in eerste instantie bedoelt om te leren lezen en schrijven, in deze boekjes vond je het alfabet en eenvoudige rekensommen terug (Wikipedia,2017). De eerste kinderboeken dateren van de 17 eeuw bijvoorbeeld: Kleine gedigten voor kinderen  uit 1778 dat omschreven wordt als het eerste kinderboek uit de Nederlandse literatuur (KB, kinderboeken door de eeuwen heen,2014).

kenmerken oude kinderboeken

Kinderboek zagen er vroeger heel anders uit dan dat ze er nu uit zien, nu vind je alleen nog voorleesboekjes en hier en daar een prenten-of voelboek in de bibliotheek. Dit was vroeger echter niet zo, vroeger waren bijna alle kinderboeken prentenboeken. Jeannette Kok (2005) schrijft dat kinderboeken zeker niet alleen voor kinderen bedoeld zijn. Oude prentenboeken geven opvattingen over goed en kwaad, arm en rijk; over opvoeding, met voorbeelden van braaf en stout gedrag; over vaderlandsliefde en vreemde volken. Ze tonen een veranderend wereldbeeld van nieuwe uitvindingen en vervoermiddelen, van wonen en mode, van beroepen, van het leven in steden en dorpen. Je vindt er humor in en moralisme; er wordt gespeeld met de verhouding tussen realiteit en fantasie.

bekendste kinderauteurs aller tijden

De eerste die we tegenkomen in het lijstje van de beste Nederlandstalige kinderauteurs aller tijden is Thea Beckman die onder anderen bekent is van "De kruistocht in spijkerbroek"en"Het helse paradijs". De tweede die we tegenkomen is Sjoerd Kuyper zijn bekendste boek is het "Hotel de grote L" waarmee hij ondertussen al meer dan 5 prijzen mee won, onder andere 4 keer de zilveren griffel en 1 keer de gouden griffel wat een prijs is voor het best geschreven kinderboek van een bepaalde tijdperiode(Wikipedia,2017). Verder zijn er nog veel meer bekende auteurs in Nederland en België zoals: Annie M.G. Schmidt, Aline Sax, Patrick Lagrou, Leander Hansen en nog veel meer waaronder toch wel de bekendste vlaamse auteur : Marc de Bel die een tal van prijzen heeft gewonnen, een honderd tal boeken heeft geschreven waarvan er een paar verfilmd zijn waaronder De boeken Blinker en de bakfietsbioscoop, Blinker en het BagBag-juweel en De zusjes Kriegel en Blinker en de Blixvaten verfilmd zijn (Wikipedia,2017).

Je kan wel besluiten
dat er veel verandert is aan kinderboeken in de loop van de jaren. Je kan met zekerheid zeggen dat er in België en Nederland veel talentvolle schrijvers/schrijfsters met veel potentieel verborgen zijn waar we de volgende decennia nog veel van gaan horen!



Jeannette Kok (2005) en (Wikipedia,2017).kinderauteurs.Utrecht: KB koninklijke Nederlandse bibliotheek.



Reacties

Populaire posts van deze blog

De prinsen van Elior